Internet radio za poslovne objekte

Trgovine / Retail / Shopping Mall

Marketinški guru Philip Kotler već je odavno prepoznao glazbu kao vrlo snažan element u percipiranju robne marke, iako je glazba oduvijek imala pozadinsku ulogu u usporedbi s ostalim elementima marketinškog miksa kao što su proizvod, cijena i promocija.

  • Glazba može utjecati na brzinu kojom se kupci kreću velikim trgovinama.
  • Kreću li se polakše više će kupovati.
  • U tim su okolnostima potrošači tek marginalno svjesni glazbe, a sasvim sigurno nisu svjesni učinka koji ona ima na njihovo ponašanje.

Glazba je istodobno, ističu marketinški stručnjaci, bitan element u stvaranju ugođaja u trgovinama kao i neposredne veze s emocijama potrošača. Dio dobre strategije uključuje uporabu glazbene podloge ne samo kao puki pozadinski zvuk već u dobro promišljenu smjeru.

Glazbom se može utjecati na percepciju kupca o vremenu provedenom u trgovini (stvarnom i doživljenom), na raspoloženje i namjeru kupnje, odabir trgovine, trošenje,spremnost na razgovor s prodavačem, njegovo zadržavanje u trgovini te učinkovitost prodaje.

Istraživanja pokazuju da se gotovo 66% odluka o kupovini donosi upravo u trgovini, a također znanstveno je dokazana činjenica da 86% ljudi izbjegava trgovinu u kojima im ne odgovara glazba. (Izvor: R. E. Milliman (1982) “Using Background Music To Affect The Behavior Of Supermarket Shoppers”, Journal Of Marketing Vol.46. (86-89))
Glazba koju određene skupine smatraju privlačnom može ih potaknuti da češće posjećuju određena komercijalna mjesta, a glazbe koja svira može utjecati na odabir proizvoda.
Britansko istraživanje o ponašanju kupaca velikih supermarketa dokazalo je da glazba utječe na odabir proizvoda. Naime, u jednom supermarketu u odjeljku za vina naizmjenično je puštana njemačka i francuska glazba. U razdobljima u kojima je puštana francuska glazba odnos kupljenih vina bio je pet boca francuskog vina na jednu bocu njemačkoga vina. U razdobljima u kojima je puštana njemačka glazba odnos kupljenih vina bio je dvije boce njemačkog vina na jednu bocu francuskoga. Nakon kupnje, kupci su ispunili upitnike, a nakon njihove obrade ustanovljeno je da kupci nisu bili svjesni utjecaja glazbe na odabir vina. (Izvor: Adrian C. North, David J. Hargreaves, and Jennifer McKendrick (1997). In-store music affects product choice. Nature, 390, 132.).